PDF

2

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στη Μύκονο τον Οκτώβριο του 1953 και είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη και έχει ένα αδελφό, το Νικόλαο, που γεννήθηκε το 1956.

Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, 17 Ιουλίου 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Ανω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.

Χειροτονήθηκε 31 Ιουλίου 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στις 20 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.

Το 1989 διορίστηκε στην Ιερά Σύνοδο, στην Αθήνα, Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής του ημερολογίου της Εκκλησίας της Ελλάδος των «Διπτύχων».

Το ποιμαντικό, κηρυκτικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο, ενώ διοργάνωσε συνέδρια και συνοδικές εκδηλώσεις και επί εξαετία διεύθυνε την Φοιτητική Εστία της Ι.Μ. Σύρου, που βρίσκεται στην Αθήνα, πλησίον του Ναού της Οσίας Ξένης, στην οδό Αχαρνών.

Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β’.

Η Ιερά Σύνοδος τον έχει διορίσει Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και Πρόεδρο της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ενός ΝΠΙΔ που ασχολείται με την σίτιση και διαμονή των Ιεροσπουδαστών σε όλα τα εκκλησιαστικά Σχολεία, όλων των βαθμίδων, που βρίσκονται διεσπαρμένα ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και των Δ.Σ. Κληροδοτημάτων της Σύρου.

Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα:

Οι κοινωνικές και ποιμαντικές δραστηριότητες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κατά το διάστημα της δεκαετούς ποιμαντορίας του είναι :

  1. Η ίδρυση και λειτουργία:

2. Η οργάνωση Κατηχητικών σχολείων για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο, Τήνο και Μύκονο

    1. Η αποστολή γραπτών Κηρυγμάτων για κάθε Κυριακή.
    2. Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών:
  1. Mhz , και εκδίδονται   Περιοδικά πνευματικού περιεχομένου, καθώς και το νεανικό Περιοδικό «Θαλασσοπούλια», για το οποίο έχουν εκφραστεί με ευμενή σχόλια Πατριάρχες , Μητροπολίτες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.
  2. ανακήρυξη της Μήλου σε «Ιερά Νήσο», με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 163/04.09/2009/ τ. Α΄ Φ.Ε.Κ., μια εξέλιξη, που θα αναδείξει όχι μόνο Πανελληνίως, αλλά και Παγκοσμίως το μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών.

8.     Τελευταία, ποιμαντικού και κοινωνικού περιεχομένου, πρωτοβουλία του είναι η βοήθεια 200 οικονομικά αδυνάμων και εμπερίστατων οικογενειών και στα 12 νησιά της Μητροπόλεως, με την αποστολή σ’ αυτούς κάθε μήνα δεμάτων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, στα πλαίσια του Προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», που εγκαινίασε πρόσφατα.

 

Εμφανίσεις: 46118