PDF
Οι εργασίες της Διημερίδος άρχισαν το Σάββατο, 18η Αυγούστου και ώρα 19:30, στους κατάμεστους από πλήθος Μυκονίων χώρους του «Γρυπάρειου Πνευματικού Κέντρου Μυκόνου». 

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε και συντόνισε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός,  χαιρετισμό απέστειλαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και ο εκ Μυκόνου καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Πέτρος.           Στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, τό οποίο ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β΄, επισημαίνοντας ότι, παρά την δοκιμασία Του, ο Μακαριώτατος νοερά παρίσταται και  επευλογεί την Εκδήλωση, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η αφιέρωσις των εφετεινών, εις Μύκονον,  εκδηλώσεων εις την μνήμην του μακαριστού Προκατόχου υμών και εκ Μυκόνου καταγομένου Δωροθέου Στέκα την οφειλομένην απονέμει τιμήν, αναγνώρισιν και σεβασμόν εις ένα Ιεράρχην, ο οποίος επί δεκαετίας, από της εις Διάκονον χειροτονίας του το 1934 μέχρι της προς Κύριον εκδημίας του το 2001, αφιέρωσεν εαυτόν εις την διακονίαν της Εκκλησίας και του πιστού λαού, διακριθέντος διά τον πηγαίον αυθορμητισμόν του και την ακακίαν της καρδίας του.

Συγχαίρομεν, όθεν και υμάς, διά την διοργάνωσιν της Διημερίδος ταύτης, αλλά και τον Αξιότιμον κ. Δήμαρχον Μυκονίων, τῃ εισηγήσει του οποίου ο Δήμος Μυκόνου εγένετο συνδιοργανωτής αυτής και χορηγός της εν τῃ Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής, εις Άνω Μεράν, αποκαλυφθησομένης του αειμνήστου Ιεράρχου προτομής, και, επευλογούντες την εκδήλωσιν ταύτην, ευχόμεθα εις υμάς μεν, τον της πνευματικής και δολιχηρεύτου της Μητροπόλεως Σύρου καί Μυκόνου νηός οιακοστρόφον ικανόν, πολυετή, ανέφελον καί ακύμαντον ποιμαντορίαν, εις δ’ άπαντας τους παρισταμένους Συνέδρους και ακροατάς υγείαν μακροημέρευσιν και ευημερίαν.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:     «Σεβασμιώτατε και αγαπητέ άγιε αδελφέ. Με συγκίνηση έλαβα την πρόσκλησή σας να παραστώ στις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώσατε στη Μύκονο  με τον αξιότιμο Δήμαρχο Μυκονίων κ. Χρήστο Βερώνη, στη μνήμη του μακαριστού προκατόχου σας και Γέροντός μας Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου του Α΄. Λυπούμαι, διότι προ καιρού προγραμματισθείσες εκδηλώσεις στη Μητρόπολή μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας, πλήν όμως νοερώς συμπαρίσταμαι και συγχαίρω, δι’όσα καλά η ιδιαιτέρα πατρίδα του αειμνήστου Ιεράρχου ετοίμασε διά την απόδοση της οφειλομένης τιμής σε μιά εκκλησιαστική προσωπικότητα, που σημάδεψε για πολλές δεκαετίες την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, και ιδιαιτέρως της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τουρλιανής και ολοκλήρου της Μυκόνου.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σύρου κυρός Δωρόθεος υπήρξε ισχυρή, εύστροφη και μαχητική προσωπικότης από την παιδική του ηλικία μέχρι του βαθυτάτου γήρατός του. Ο δυναμικός χαρακτήρας του τον έκανε να υπερβεί τον πόνο της παιδικής του ορφάνιας και ακολούθως κάθε δυσκολία της ζωής του κατά την περίοδο της Κατοχής, τής επταετίας και της τριακονταεξαετούς αρχιερατείας του. Αντλούσε δύναμη από το Θεό, τον οποίο υπηρέτησε άνευ γογγυσμών, αναλώσας τη ζωή του στην διακονία του ευγενούς λαού των νησιών. Θα μείνει στην ιστορία το αεικίνητον και ακάματον της ζωής του. Ακαταπαύστως λειτουργούσε, εκήρυττε, περιώδευε σε όλα τα νησιά, τις πόλεις και τα χωριά και είχε απλή, πατρική και ανεπιτήδευτη συμεριφορά προς όλους.»

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Πέτρος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στον ακαταπόνητο μόχθο, που διέκρινε τον Γέροντα Δωρόθεο στη διακονία του ποιμνίου του και στις πολλαπλές ευεργεσίες του μακαριστού Μητροπολίτου προς αυτόν. Ακολούθως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, ΑΙδεσιμολ. Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης, εκ μέρους του ιερού Κλήρου απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τα  εξής:

«Τελευταίος κρίκος, ο ελάχιστος εγώ, μιας χρυσής αλυσίδας  υπερεκατόν χειροτονιών του Μακαριστού Μυκονίου Μητροπολίτη Σύρου και Πατέρα μας Δωροθέου Στέκα, και εκ μέρους όλων των κληρικών της Μητροπόλεώς μας, το μόνο που μπορώ να προσφέρω στην ιερή μνήμη του είναι τούτα τα λόγια, τα φτωχά αλλά ανόθευτα, λιβάνι εις οσμήν ευωδίας πνευματικής από το θυμιατήρι της καρδιας μου. Γιατί τέτοιος ήταν και ο αείμνηστος και αειμακάριστος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Στέκας: απλός, άδολος, πηγαίος, ειλικρινής. Ζωντανός και αεικίνητος, με δυνατό βλέμμα και ηχηρό λόγο, όπως ακριβώς τα κύματα τού Αιγαίου, που άπειρες φορές είχε διασχίσει επισκεπτόμενος τακτικά και τα πιο μικρά και απομακρυσμένα από τα 12 της Μητροπόλεώς μας νησιά. Υπήρξε για όλους μας Πατέρας πραγματικός, προσηνής, καταδεκτικός,  αλλά και, όπου-σπάνια, είν’ αλήθεια- χρειαζόταν, αυστηρός, γεμάτος αγάπη όμως, κατανόηση, συμπάθεια και μεγαλοψυχία! Ο μακαριστός Γέροντας ήταν μια καρδιά διάπλατα ανοιχτή, έτοιμη να μας προστατέψει και να μας προσφέρει στοργή γνήσια πατρική! Έξι χρόνια μετά το θάνατό του, η αγαπημένη του γενέτειρα Μύκονος, διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του και σύσσωμη τιμά σήμερα οφειλετικά το εκλεκτό και ατόφιο τέκνο της, που έσπασε τα δεσμά της φτώχειας καί της ορφάνιας και αναδείχτηκε στο ύψιστο της Εκκλησίας μας αξίωμα. Αναφέρει κάποιος ότι, «οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν ξεχνιούνται.......»

Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει ότι ο αοίδιμος Γέροντας Δωρόθεος, μέτοχος ήδη της αθανάτου ζωής, θα παραμείνει αθάνατος και  επί γης! Ας έχουμε την ευχή του!»

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αξιότιμος Δήμαρχος Μυκονίων, κ. Χρήστος Βερώνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:       «Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Στέκας θα είναι πάντα ο Κυκλαδίτης Ιεράρχης, που, με τη δράση και τη στάση του, πέτυχε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές προσωπικότητες του καιρού του, ιστορικό πρόσωπο, του οποίου η εμβέλεια ξεπέρασε όχι μόνο τα όρια της γενέθλιάς του γης, αλλά και εκείνα της εκκλησιαστικής του περιφερείας, παίρνοντας εθνικές, θα λέγαμε διαστάσεις....Αναδείχθηκε νωρίς σε ικανό κληρικό, σε άξιο Μητροπολίτη στη συνέχεια, σε όλη του τη ζωή παραμένοντας παράλληλα ένας θαρραλέος και δυναμικός πολίτης. Με συνεχή, ενεργό και σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση και στέρεο δημόσιο λόγο ως τα βαθειά του γεράματα, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Με πυγμή και βούληση γνήσιου ηγέτη στήριξε την Εκκλησία και δυνάμωσε τη νησιωτική του Μητρόπολη στο μέγιστο βαθμό, διαλέγοντας ικανούς συνεργάτες και αναδεικνύοντας άξιους συνεχιστές στο έργο του..........Η ωραία σημερινή εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ι.Μητρόπολης Σύρου και του ικανού και λαοπρόβλητου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωροθέου Β΄, του οποίου η παρουσία στην Ιεραρχία και το έργο περιποιούν τιμή και στην πατρίδα του τη Μύκονο, έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της προσφοράς του μακαριστού μας Ποιμενάρχη Δωρόθεου του Α΄ και να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μας».

Ακολούθησε  κατάθεση των προσωπικών  αναμνήσεων και βιωμάτων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄, με ομιλία του υπό τον τίτλο: «ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΖΩΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΣΤΕΚΑ», με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών από τα διάφορα στάδια της πολυκύμαντης ζωής του. Ο Σεβασμιώτατος, σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά παρουσίαση της πολιτείας του τιμώμενου Ιεράρχη, σκιαγράφησε παραστατικά το χαρακτήρα και την δραστηριότητά του, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές τα της ζωής του.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου ένδεκα (11) χρηματικές χορηγίες των 300 € εκάστη σε ισάριθμους Μυκονίους Φοιτητές και Σπουδαστές, στην μνήμη του μακαριστου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου Δωροθέου Α΄( Στέκα).

Την επομένη, Κυριακή 19η Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Ιεράρχου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου, στην οποία παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αρια Μανούσου, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Χρήστος Βερώνης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη της Διοικούσης το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής, εκπρόσωποι της Αεροπορίας, του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας και εκατοντάδες Μυκόνιοι. Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του μακαριστού Ιεράρχου, ως επί εικοσιπενταετίαν (1940-1965) Ηγουμένου της Ι.Μονής Τουρλιανής για την διάσωση της περιουσίας της και για την, ως εκ τούτου, κοινωνική προσφορά της Μονής σήμερα, τόσο προς τη Μύκονο, όσο και προς την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της Μητροπόλεώς μας, διά της ετήσιας έκτακτης επιχορήγησης τού Παιδικού της Σταθμού με το ποσό των 30.000 €. Η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αρια Μανούσου στο σύντομο χαιρετισμό της κατέθεσε τις προσωπικές της αναμνήσεις από τον αείμνηστο Δωρόθεο, ενώ ο κ. Σάββας Απέργης, Λυκειάρχης, επί τιμή Δήμαρχος Τήνου και μέλος της Διοικούσας το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Επιτροπής αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Ιδρύματος με τον μακαριστό Μητροπολίτη, υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου αυτής. Αμέσως μετά, στο παρακείμενο της Μονής κηπάριο, υπό τους παιάνες της  Φιλαρμονικής του Π.Ι.Ι.Ευαγγελιστρίας Τήνου, η οποία, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατέφθασε επί τούτου από την Τήνο, απέδωσε άριστα τις κεκανονισμένες τιμές και προσέδωσε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στην τελετή, τις κωδωνοκρουσίες της Μονής και τα συγκινησιακά φορτισμένα χειροκροτήματα του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής τού αοιδίμου Ιεράρχου, η οποία, φιλοτεχνηθείσα από τον Τήνιο Μαρμαρογλύπτη κ. Στρατή Φιλιππότη, ανηγέρθη με την ευγενή χορηγία του Δήμου Μυκονίων.

Εμφανίσεις: 5418