PDF

  Υπό συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, η Ρόδος εόρτασε απόψε τον Πολιούχο Άγιό της, τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου ο Άγιος ετάφη και στον οποίο φυλάσσεται η ωλένη εκ της χειρός του, καταλειφθείσα από την μητέρα του Μαρίνα, όταν παρέλαβε το 1803 τα ιερά Λείψανά του και τα διακόμισε στην Ύδρα.
  Το απόγευμα, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' και συμμετέσχον οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και Νουβίας κ. Σάββας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Στρατονικίας κ. Στέφανος και Ολύμπου κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πλήθους Ιερέων και την παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, του διατελέσαντος Περιφερειάρχου κ. Ιω. Μαχαιρίδη, των Δημάρχων Ρόδου κ. Φωτίου Χατζηδιάκου, Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ, Μαραγκού και Μυκόνου κ. Κ. Κουκά, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, Δημοτικών Συμβούλων και πολλών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες και ειδικώτερα στον τιμώμενο Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τονίζοντας ότι μετά τη μετάγνωσή του δεν έζησε ω "κρυπτοχριστιανός", όπως θα μπορούσε, αλλά ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό έως και του μαρτυρικού του τέλους.
Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο για την πρόσκλησή του και υπογράμμισε ότι ο Άγιος σήμερα, που έρχεται από την πορφυρογέννητη κόρη του Αρχιπελάγους, την Ερμούπολη, ενώνει τις κοινωνίες Ρόδου και Σύρου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες μόνο ενωμένες μπορούν να δημιουργήσουν και να διεκδικήσουν το αύριο, που πολλοί σήμερα το αμφισβητούν.

Εμφανίσεις: 3689