PDF

  Σήμερα το πρωί στην Καστοριά τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μακριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β' , συνιερουργούντων των Συνοδικών Αρχιερέων και συνευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Γρεβενών κ. Δαβίδ. 
  Κατά τη Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, προκαλώντας αισθήματα συγκίνησης και πατριωτικού ενθουσιασμού.
Ειδικώτερα, ο Σεβασμιώτατατος κ. Παύλος, αφού υπενθύμισε ότι η Εκκλησία παρέδωκε να τιμάμε με ιερά μνημόσυνα τους κεκοιμημένους και εκείνους οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και τα ιδανικά της, σκοπό τον οποίο επιτελεί και η σημερινή παρουσία στην Καστοριά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών Αρχιερέων, αναφέρθηκε στον, όπως τον απεκάλεσε, απόστολο του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, στις παρακαταθήκες που άφησε ο ίδιος και οι Μακεδονομάχοι, στη θυσία του για τη Μακεδονία και στην πίστη των Ελλήνων στην ιστορική και πολιτιστική τους παράδοση, η οποία δεν επέτρεψαν ούτε επιτρέπουν να παραχαράσσεται.
  Στη συνέχεια, τελέσθηκε μνημόσυνο του Παύλου Μελά και του εμβληματικού Μητροπολίτη του Μακεδονικού Αγώνα Γερμανού Καραβαγγέλη, του ενταφιάσαντος αυτόν, προτου πέρατος του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε με συγκινητικούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε στην ιστορία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Καστοριάς, της κατάστικτης από μνημεία και λείψανα, που επιμαρτυρούν την ιστορία και τις ρίζες της, και προσέφερε στο Μακαριώτατο, διά χειρών μαθητών ενδεδυμένων Μακεδονικές παραδοσιακές στολές, ένα ωραιότατης τέχνης πορτραίτο του Παύλου Μελά.
   Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β' ευχαρόιστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ και προσέφερε στο Μητροπολιτικό Ναό Σταυρό ευλογίας.
 Μετά ταύτα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και το πλήθος του λαού μετέβησαν στον παρακείμενο Βυζαντινό Ναό των Ταξιαρχών, όπου ο τάφος του Παύλου Μελά, όπου ο Μακαριώτατος ετέλεσε τρισάγιο.
  Αργότερα, ο Μακαριώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς θα μεταβούν στο χωριό Μελάς, όπου εδολοφονήθη ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς.
  Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ήδη αναχώρησε για την Αθήνα.


Εμφανίσεις: 2718