PDF

  Με εισηγήσεις μεστές θεολογικού περιεχομένου, ιστορικά και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες, ολοκληρώθηκαν απόψε οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Επιστημονικού και Θεολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη μεγάλη μορφή του Αγίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και μετέπειτα Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου του Λουκάρεως, με την υψηλή παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και υπό την έμφρονα προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, ο οποίος με ιδιαίτερη ευστοχία προέβαινε στην ανακεφαλαίωση των συμπερασμάτων και πορισμάτων των Εισηγήσεων.

  Οι σημερινοί εισηγητές, Γέρων Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κακαβελάκης, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερορονήσου κ. Γεράσιμος, επίκουρος Καθηγητής ΑΕΑΘ κ. Γρηγόριος Λιάντας, Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Αρχιμ. Φιλόθεος Μαρούδας και Καθηγητής κ. Παναγιώτης Τζουμέρκας, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην πολύπτυχη δραστηριότητα του Αγίου για τη διαφύλαξη του Ορθοδόξου φρονήματος του δοκιμαζομένου τότε από το Δυτικό προσηλυτισμό Ορθοδόξου πληρώματος και στην επικοινωνία του με Βασιλείς και Αυτοκράτορες της εποχής, τη φιλία των οποίων πάντοτε χρησιμοποίησε για τη στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, πάντα υπό το πρίσμα των συνθηκών της εποχής εκείνης.

  Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται αύριο με ομιλίες του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, υπό την Προεδρία ωσαύτως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου.

 

Εμφανίσεις: 2552