telefteanea

Breadcrumbs

Για την επέτειο αυτή, ο Πρωθιερέας του Ναού, Α?δεσιμολ. Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγος εξεφώνησε θεολογικά εμπνευσμένο και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, στον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «.....Ο Ναός μας χτίστηκε πριν από 185 χρόνια, στα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης του 1821, από εξαθλιωμένους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τον αιμοβόρο εχθρό ?φτασαν εδώ ρακένδυτοι, μισοπεθαμένοι από τον τρόμο της σφαγής και την αντάρα της θάλασσας....Παρ’όλ’ αυτά, πρωταρχικό μέλημα των πρώτων της πόλης μας οικιστών υπήρξε, πριν καν την πόλη και τα σπίτια χτίσουν, αλλά και το εμπόριο ξεκινήσουν, να θεμελιώσουν Ιερό Ναό, γιατί όλοι αυτοί, που κατά χιλιάδες είχαν καταφθάσει εδώ- όπως παρατηρεί ο ιστορικός μας Τιμ. Αμπελάς-... ‘ησθάνθησαν απαραίτητον την ανάγκην ναο?, ίνα δέωνται του Υψίστου και ως άνθρωποι πολυπαθείς και ως Έλληνες, περιμένοντες την ανάστασιν του αγωνιζομένου Ελληνισμού’...... Έτσι ο Ναός μας έγινε το καταφύγιο των πρώτων της πόλης μας οικιστών, εδώ στέγνωσε το δάκρυ τους... εδώ η χήρα μάνα, που τον άντρα της σκότωσαν οι εχθροί, ζητούσε γονατιστή απ’το Σωτήρα Χριστό βοήθεια και προστασία για τα ορφανά της. Εδώ πρωτακούστηε το όνομα Ερμούπολη, εδώ πρωτογιορτάστηκαν με παλλαϊκή συμμετοχή τα νικητήρια των αγώνων της φυλής... 185 χρόνια πλημμυρισμένα απ’τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες χιλιάδων ανθρώπων, που πέρασαν απ’ εδώ και τόσο σε αδιέξοδες ώρες του καθενός, όσο και σε δύσκολες του Έθνους στιγμές, ‘ακούμπησαν’ κυριολεκτικά στην εκκλησία αυτή, προκειμένου να επιβιώσουν....».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος προέστη της πανδήμου λιτανείας της ιεράς εικόνος.

Την Πέμπτη, 6 Αυγούστου, το πρωί ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε, εν πληθούση Εκκλησία, στον ως άνω Ι. Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, μετέβη στην ΑΝΔΡΟ, και το απόγευμα, εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινό και τέλεσε την Ιερά Παράκληση στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμμολόχου, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής Μακροταντάλου.

Το Σάββατο, 8 Αυγούστου, το απόγευμα, τέλεσε τον Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίων Πάντων, στο χωριό Αηδόνια, με τη συγκινητική παρουσία πιστών της περιοχής Άνω Κορθίου.

Την Κυριακή, 9 Αυγούστου, το πρωί, ιερούργησε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ανδρίου, ευεργέτου της Άνδρου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ετέλεσε την Ιερά Παράκληση στον Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Στενιών, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτός με παραδοσιακά «μούσκουλα».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ανδρο, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη στο Γαύριο ?κθεση Φωτογραφίας παλαιών πλοίων και στιγμών από το παρελθόν της Ανδριακής ναυτικής παράδοσης, με τον τίτλο «ΑΡΟΔΟ», που διοργάνωσε ο φιλοπρόοδος Σύλλογος Γαυρίου, καθώς και δύο εικαστικές εκθέσεις, του Πώλ Ντελβώ, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, και του Χάρη Λαμπέρ, στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως.

Τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου, επέστρεψε στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ και το απόγευμα ετέλεσε τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στον Ι.Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στα Χρούσσα, επί τη μνήμη θαύματος του Αγίου.

Την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, θα μεταβεί στην ιερά νήσο ΤΗΝΟ, και θα τελέσει στον αύλειο χώρο του Πανίερου Ναού της Ευαγγελιστρίας τήν τελευταία παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, κατά την λειτουργική παράδοση του Ιερού Ιδρύματος, τελείται υπαιθρίως προ του ιερού Ναού της Ευρέσεως.

Την Παρασκευή, 14η και το Σάββατο 15η Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν στο ιερό νησί της Μεγαλόχαρης πανηγυρικές λειτουργικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις οποίες θα παραστούν, προσκληθέντες προς τούτο από την Διοικούσα το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Επιτροπή, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. ?νθιμος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος καί Ζιχν?ν καί Νευροκοπίου κ. ?ερόθεος.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ερμούπολη, 11 Αυγούστου 2009

  • Πέμπτη 5 Αυγούστου
    Ευσιγνίου μάρτυρος, Νόννης, Αββακούμ νεομ.

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ