Τον Ύμνον αυτόν έψαλαν, όλοι όρθιοι, οι βυζαντινοί πρόγονοί μας το βράδυ της 8ης Αυγούστου το 626,  όταν η Κωνσταντινούπολη είχε σωθεί από επιδρομή βαρβάρων κατακτητών.

Η Άνδρος έχει την μεγάλη ευλογία να φυλάττει την εικόνα της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, η οποία τιμάται και εορτάζει την Παρασκευή και το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου.

Η εορτή αυτή είναι Πανανδριακή και όχι μόνον εορτή της Χώρας, τα παλαιότερα δε χρόνια οι κατοικούντες στον Πειραία και την Αθήνα Άνδριώτες μέσω των πατριωτικών σωματείων διοργάνωναν εκδρομή προς την Άνδρο την  ημέρα αυτή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο όλο και  λιγότεροι άνθρωποι να προσέρχονται  στην πανήγυρη αυτή. Είναι πράγματι αποκαρδιωτικό το θέαμα στην πλατεία Γηροκομείου, κατά την ώρα της αφίξεως της Αγίας Εικόνος.

Το Πρόγραμμα της πανηγύρεως, επειδή ο Ναός της Θεοσκεπάστου επισκευάζεται και παρουσιάστηκαν στατικά προβλήματα στον αύλιο χώρο του,  καταρτίζεται ως εξής:

Την παραμονή, Παρασκευή 8 Απριλίου, ώρα 6.30 μ.μ.:

Η εικόνα της Θεοσκεπάστου θα μεταφερθεί, διά της αγοράς με λαμπρή λιτανευτική πομπή από το Ναό της «Παλατιανής» στο Ναό της «Παναγίας» και αμέσως θα τελεσθεί η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Το πρωί του Σαββάτου, 9 Απριλίου:

Θα τελεσθεί στο Ναό της Παναγίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα επακολουθήσει λιτανεία της αγίας Εικόνας από τον παράπλευρο δρόμο του Ναού της Παναγίας προς την Πλατεία Καῒρη και εν συνεχεία, διά της αγοράς, προς την Πλατεία Γηροκομείου, όπου και θα αναπεμφθεί η καθιερωμένη δέηση.

Ακολούθως, η εικόνα θα επιστρέψει στο Ναό της Παναγίας, ο οποίος θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου οι πιστοί να προσέρχονται και να λαμβάνουν της ευλογία της Θεοσκεπάστου.

Την ίδια μέρα, και ώρα 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτου η καθιερωμένη δέηση για τους πνιγέντες Ναυτικούς μας.

Την Κυριακή, 10 Απριλίου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας θα τελεσθεί επίσης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά τη λήξη της οποίας η εικόνα της Παναγίας θα επιστρέψει με λιτανευτική πομπή, διά μέσου της αγοράς, στο Ναό της Παλατιανής.

Ευλογημένοι μου Ανδριώτες,

επειδή οι παραδόσεις μας και η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεθωριάσουν, ούτε να χαθούν, θερμότατα σας παρακαλώ όλοι, μαζί με τους κατοίκους της Χώρας, από τις κωμοπόλεις και τα χωριά, να προστρέξουμε στήν τοπική εορτή του Ακαθίστου Ύμνου, στην λαμπρή αυτή Θεομητορική εορτή, προκειμένου να λάβουμε την ευλογία της Παναγίας και να καταδείξουμε τον σεβασμό μας στις τοπικές ιερές μας παραδόσεις.
Pin It