Σήμερα, 29 Απριλίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Προ του τέλους ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός, αφού ευχαρίστησε τους πιστούς για την πρωτοφανή προσέλευσή τους, τους μίλησε για τα άπειρα θαύματα που έχει επιτελέσει η Υπεραγία Θεοτόκος ανά τους αιώνες, και ενημέρωσε τους επισκέπτες του νησιού  που κατέκλυσαν τον Ναό μας λέγοντας ότι: «  Η Ζωοδόχος Πηγή ή αλλιώς Πηγαδιώτισσα, Αγγελοχτισμένη, Μητρόπολη, Μεγάλη Παναγιά, είναι τα επωνύμια που κοσμούν το Ναό μας απ’ το χτίσιμό του μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του Ναού μας ξεκινά περίπου πριν από 500 χρόνια. Το ιερό εικόνισμα της Παναγίας που λαμπρύνει το Ναό μας, βρέθηκε στο πηγάδι της Αλευκάνδρας και γι’ αυτό ονομάστηκε «Πηγαδιώτισσα».

Οι ευσεβείς πρόγονοί μας, τιμώντας το Ιερό Εικόνισμά Της, που ανέβλυσε εκ του φρέατος, έχτισαν το Ναό μας στη χάρη της και πάνω στο πηγάδι θεμελίωσαν την Αγία Τράπεζα.

Αν και την περίοδο εκείνη η Μύκονος όπως και όλη η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία, εντούτοις ο Ναός οικοδομήθηκε πολύ σύντομα. Τότε οι ευσεβείς και απλοϊκοί πρόγονοί μας διεκήρυτταν ότι Άγγελοι άφησαν τον ουράνιο θρόνο του Θεού και κατέβηκαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της εκκλησίας μας. Έτσι την αποκάλεσαν «Αγγελοχτισμένη».  Ο Ναός μας επειδή ήταν ο μεγαλύτερος Ναός μέσα στη Χώρα της Μυκόνου γι’ αυτό ονομάστηκε και «Μεγάλη Παναγιά…».

Στο τέλος, αφού όλοι μαζί έψαλλαν, με αναμμένα λευκά κεριά το «Χριστός Ανέστη» μοιράστηκε σε όλους τους ενορίτες και επισκέπτες του Ναού μας μία πήλινη περίτεχνη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.
dscn3922s dscn3930s
Pin It