Σε μια εποχή, που η ευτυχία φαντάζει κάτι εξωπραγματικό, ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα λόγια του μεγάλου ανθρωπιστή ιατρού Άλμπερτ Σβάϊτσερ:

«Οι μόνοι ανάμεσά μας που θα ’ναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένοι, είναι αυτοί που θα ’χουν ψάξει και θα έχουν βρει πώς να βοηθούν τους άλλους.»

Γιατί, μέσα από την εθελοντική βοήθεια προς τους άλλους, το άτομο βρίσκει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες ή τις εμπειρίες του και ξεδιπλώνει τις άγνωστες πλευρές και δυνάμεις του εαυτού του.

Ο Εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου.

Εξισορροπεί την ανάγκη με την ελευθερία, το σεβασμό με τη βοήθεια, τη σιωπή με τη φωνή. Δεν προσφέρει από το περίσσευμα ούτε από το υστέρημά του. Γνωρίζει ότι τίποτε δεν είναι δικό του και, όταν χρειάζεται κάτι, σπεύδει να το βρει για να το προσφέρει είτε το έχει είτε δεν το έχει.

Ο εθελοντισμός, συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία, που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Η πάντα πρωτοπόρος τοπική μας κοινωνία έχει μεγάλη παράδοση εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, που εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται μέσα από τους δραστήριους Συλλόγους και Αδελφότητες της πόλης και του νησιού μας, ένας από τους οποίους είναι ο Σύλλογος της κατ’ Οίκον Νοσηλείας, που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένους, ασθενείς και ανήμπορους συμπολίτες μας.

Δυστυχώς, όμως, μέσα στο γενικώτερο πνεύμα της εποχής μας, ο κατά πάντα απαραίτητος αυτός Σύλλογος αδυνατεί να εκπληρώσει το αξιοθαύμαστο έργο του, λόγω ελλείψεως εθελοντών, ανθρώπων με ανιδιοτελή και ειλικρινή διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Είμαι, όμως, βέβαιος ότι δεν εξέλιπαν από την πόλη και το νησί μας τέτοιοι άνθρωποι, αλλ’ υπάρχουν πολλοί ανάμεσά σας, έτοιμοι και πρόθυμοι να ενισχύσετε το έργο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

Προς όλους εσάς, λοιπόν, απευθύνομαι, ευλογημένοι μου Χριστιανοί, και σας καλώ να πλαισιώσετε και να ενισχύσετε το έργο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, επισκεπτόμενοι, ιδιαίτερα στο πρόσωπο των ασθενών και αδυνάμων αδελφών συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Σύρου, τον ίδιο τον Κύριό μας, η Χάρη και η Ευλογία του Οποίου να σκεπάζει εσάς και τις οικογένειές σας.

Όσοι από σας επιθυμείτε να συνδράμετε το σημαντικό αυτό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», παρακαλείσθε να δηλώσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας στον Εφημέριό σας.

Με πατρικές ευχές και αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Pin It