11s 12s 13s

14s 15s 16s

17s

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, πλήθους προσκυνητών από τα Χρούσσα, τις πλησιόχωρες Ενορίες και την Ερμούπολη και παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιωάννη Δεκαβάλλα, Δημοτικών Συμβούλων  και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου,  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, η εναπόθεση αποτμημάτων εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παναγή του Μπασιά στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Χρούσσων, το δημοφιλές θέρετρο επιφανών αρχόντων και πνευματικών ανιθρώπων με τα πολλά αρχοντικά.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη δοξολογική δέηση για το γεγονός της εναποθέσεως των ιερών Λειψάνων, εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του Αγίου Παναγή, κατέληξε, μεταξύ άλλων, ειπών:

«Ευχαριστούμε το Μεγαλόδωρο Θεό γι’ αυτή τη μεγάλη και ξεχωριστή ευλογία, ώστε στην Εκκλησιαστική μας Επαρχία να αποθησαυρισθούν τα μικρά αυτά αποτμήματα από τα ιερά Λείψανα του Αγίου Παναγή του Μπασιά.

Από σήμερα, ο Άγιος, εκτός από Κεφαλλήν καθίσταται και Σύριος και θα τον έχουμε κοντά μας, προστάτη και πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού….καθηκόντως και οφειλετικώς ευχαριστούμε και ενώπιόν σας τον πολιό και σεβαστό και εις εμέ Μητροπολίτη Κεαφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη μας διότι μας στήριξε και μας βοήθησε σε δύσκολες στιγμές της προσωπικής μας ζωής.

Τον ευχαριστούμε και διότι, κατά την επίσκεψή μας στην Κεφαλληνία, τον Οκτώβριο του 2009, κατόπιν τιμητικής του προσκλήσεως, για την εορτή του Αγίου Γερασίμου, ανταποκρίθηκε στο παρακλητικό αίτημά μας και προσέφερε στην Εκκλησία της Σύρου τα ιερά αυτά λείψανα…..

…..Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, δια των αψευδών χειλέων του Κυρίου μας, αναφέρεται στις πράξεις για τις οποίες ο καθένας μας θα κληθεί να δώσει λόγο και απολογηθεί κατ’ εκείνη την ημέρα της Κρίσεως, την επιφανή της Δευτέρας Του παρουσίας, που είναι λίγες μεν και μικρές, αλλά που δύσκολα πραγματοποιούμε, επειδή δεν έχουμε τη διάθεση να τις πράξουμε, για το πώς δηλαδή συμπεριφερθήκαμε προς Αυτόν στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Αυτό, ακριβώς, ο Άγιος Παναγής το είχε κάνει βιωματική πράξη ζωής, γι’ αυτό και η Χάρη του Θεού τον αξίωσε και διορατικό χάρισμα να έχει και άδηλα των ανθρώπων να αποκαλύπτει, καλώντας τους σε μετάνοια, και πολλά θαύματα, εν ζωή και μετά θάνατον να επιτελεί….

Από σήμερα παραγγέλλομε να ψάλλεται στον Ιερό αυτό Ναό ανελλιπώς και σε κάθε ακολουθία το απολυτίκιο του Αγίου, η δε ιερά μνήμη του την 7η Ιουνίου, να τελείται με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Ο Άγιος να σας ευλογεί όλους, τα έργα σας και, ιδιαίτερα, τα παιδιά σας, και να πρεσβεύει και να μεσιτεύει για όλους μας στο θρόνο της μεγαλωσύνης του Θεού.»

Στη συνέχεια, ο Εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο και ευχαριστώντας τον, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σήμερα είναι μέρα χαράς και ευλογίας για μας όλους αλλά ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Αρχοντοχωρίου των Χρούσσων και των ενοριτών των ιστορικών ναών της Γενέσεως της Θεοτόκου και του Αγ. Σπυρίδωνος.

Το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας υποδέχεται τον Ποιμενάρχη του ο οποίος εις ένδειξη αγάπης προς αυτό, εναποθέτει εδώ στο ναό μας τα χαριτόβρυτα λείψανα ενός σύγχρονου Αγίου, ενός μεν ανθρώπου όπως είμαστε όλοι, αλλά ο οποίος με την άσκηση των πνευματικών του ιδιοτήτων κατάφερε να αναδείξει ακόμα και εν ζωή την δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε άγιοι.

Σεβασμιώτατε,

Η μικρή Ενοριακή μας Κοινότητα, με τις ευλογίες, την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον Σας,  στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινής πραγματικότητας, προσπαθεί να αποτελέσει το πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης και δράσης, όπως το ζητά αγωνιωδώς η διασπασμένη ελληνική κοινωνία, ένα πρότυπο ενότητας, ισότητας, ειλικρίνειας και αλληλεγγύης, και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε κατά το μέτρο του δυνατού, με τις ευλογίες του Αγίου Παναγή Μπασιά, που από σήμερα θα τον έχουμε κοντά μας, προστάτη και φρουρό της ζωής μας!

Τον καλωσορίζουμε στον Ναό μας, που αν και μικρός, φιλοξενεί σε κάθε Θ. Λειτουργία και όχι μόνο, ψυχές καλών και αγαθών ανθρώπων, ανθρώπων που έχουν λάβει την ιδιαίτερη ευλογία του Θεού να κατοικούν σε μια όαση φυσική και πνευματική και οι οποίοι το αναγνωρίζουν αυτό και δεν ξεχνούν καθημερινά να Τον ευχαριστήσουν γι΄ αυτό.  Να είστε σίγουρος ότι εδώ ο Άγιος θα βρει την ίδια πνευματική οικογενειακή ζεστασιά όπως στο αγαπημένο του χωριό της Κεφαλλονιάς, το Ληξούρι. Aυτό το μήνυμα Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στον Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλλονιάς κ. Σπυρίδωνα που εν τω προσώπο Σας τον ευχαριστούμε ευγνώμονος για την τιμή που Σας έκανε να Σας δωρίσει απότμημα από το άγιο λείψανο του Οσίου Παϊσίου Παναγή του Μπασιά.

Σεβασμιώτατε, Τον εναποθέτετε σε ένα ιστορικό Ναό. Ναό από τον οποίο έχουν περάσει σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της Πατρίδος μας.  Όπως ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» τη 13η Αυγούστου 1910 αναφέρει «ο Βασιλεύς εν Σύρω τη 30 Ιουλίου 1910... εν μέσω απεριγράπτου ενθουσιασμού διηυθύνθη προς την Παναγίαν των Χρούσων, όπου επρόκειτο να ψαλλή δοξολογία. Ο Βασιλεύς οδηγούμενος υπό των επιτρόπων του ναού κ.κ. Μπαΐρα, Καλβοκορέση και Ανδρουλή εισήλθεν εις τον ναόν, όστις αμέσως επληρώθη.»

Εδώ «πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο παγκοσμίου φήμης ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, μελετητής και ιστορικός των εικαστικών τεχνών Νικόλαος Κάλας ή Νικόλαος Καλαμάρης».  Εναποθέτετε το λείψανο του οσίου Παϊσίου Παναγή ανάμεσα σε έργα του φημισμένου αγιογράφου Βαρβέρη, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας αγιογράφος του οποίου έργα φιλοξενούνται στο περίφημο μουσείου του Λούβρου.

Εδώ σ’ αυτό το Ναό δεν θα βρίσκεται ποτέ μόνος του ο Άγιος. Θα έχει πάντα κοντά του την ψυχή του αειμνήστου παπά Κώστα Ζερβού. Θα έχει κοντά του τον πρώην εφημέριο και καλό πνευματικό εργάτη π. Αλέξανδρο Σταματίου, τους καλούς και άξιους επιτρόπους και συνεργάτες του Ναού, την διοίκηση της τοπικής κοινότητας και τα μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου των Χρούσσων.

Σεβασμιώτατε,

Υικώς ζητώ η Ευχή σας να είναι πάντα μαζί μας και ευγνωμόνος Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή μέρα, που η αγάπη σας μας χάρισε. Και ευχαριστούμε και όλους εσας τον π. Μακάριο, τον π. Αθανάσιο, τον ιεροδιάκονο π. Αλέξιο, τους ιεροψάλτες κ. Νικόλαο και κ. Δημήτριο, τους Επιτρόπους, τον Νικόλαο και την Μάγδα Κοντιζά την κα. Ελένη Κοντιζά και την κα. Αγγελική Κοντιζά που βοηθούν πάντα στις εκδηλώσεις μας αλλά ιδιαιτέρως στην σημερινή πανηγυρική  θεία Λειτουργία.

Σεβασμιώτατε, εις Πολλά Σας Έτη !!!»

Ακολούθως, ομίλησαν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιω. Δεκαβάλλας, ο Πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος κ. Ιω. Μαραγκός και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών κ. Νικόλαος Κοντιζάς, οι οποίοι εξέφρασαν προς το Σεβασμιώτατο τις ευχαριστίες τους  και τη χαρά τους για την τιμή και την ευλογία, που προσέφερε στο όμορφο χωριό των Χρούσσων.

Κατά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους πολυπληθείς προσκυνητές περίτεχνες λιβανοθήκες, που κατασκεύασε η Ιερά Μητρόπολη, με αποτυπωμένο το πρόσωπο του Αγίου και εικόνες του με το Απολυτίκιό του και την ανάμνηση του γεγονότος της εναποθέσεως των ἱ. ἀποτμημάτων από το τίμιο λείψανό του.
Pin It