telefteanea

Breadcrumbs

     Στον Ιερό Ναό της Αγίας Ακυλίνας, στο Ζαγκλιβέρι, τελέσθηκε σήμερα πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη επιστροφή των ιερών λειψάνων της Αγίας στη γενέτειρά της, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών   Μιλήτου κ. Αποστόλου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σύρου κ. Δωροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου και του επιχωρίου Μητροπολίτου Ιερισσού και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, πλειάδος Ιερέων και Διακόνων, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, Εκπροσώπων της Αστυνομίας, αντιπροσωπείας των Σχολείων της περιοχής και την κατανυκτική συμμετοχή πλήθους λαού.

      Ο Ομιλητής, Ελλογιμώτατος Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Αγία Ακυλίνα είναι δώρο της Ανάστασης του Χριστού και επανέλαβε τους λόγους του Αγίου Συμεών, του Νέου Θεολόγου, ότι "οι  Άγιοι με τη ζωή τους επανέλαβαν, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, τη ζωή του Χριστού".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Αγία Ακυλίνα ξεπέρασε το φόβο και τον πόνο του θανάτου, ακόμα και όταν βασανιζόταν από τα χέρια του φυσικού και εξωμότη πατέρα της, μέσα από τη χαρά της ενώσεώς της με το Χριστό, την οποία της είχε εμφυσήσει εν ζωή η Χριστιανή μητέρα της.

   "Οι Άγιοι"', προσέθεσε, "είναι τα φωτεινά ορόσημα στη ζωή της Εκκλησίας, που με τη ζωή τους μεταφράζουν και υπομνηματίζουν το Ευαγγέλιο.... Η Αγία Ακυλίνα ανήκει στον εκλεκτό χορό των Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, η οποίοι στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς έδωσαν τη μαρτυρία της Χριστιανικής και Εθνικής τους συνείδησης... Οι Νεομάρτυρες έγιναν σύμβολα αντίστασης του Λαού, διατήρησαν ζωντανή την πίστη των ραγιάδων και τους έδωσαν ελπίδα ζωής.... Μάρτυρες υπάρχουν και σε άλλες θρησκείες και ιδεολογίες. Στο Χριστιανισμό, όμως, έχουμε μια ξεχωριστή ποιότητα μαρτύρων, που εστιάζεται στη χαροποιό διάθεση, με την οποία αντιμετωπίζουν το μαρτύριο.."

    Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, για τη συμβολή του στη μεταφορά των ιερών Λειψάνων της Αγίας Ακυλίνας από την Όσσα στο Ζαγκλιβέρι, στον Εξοχώτατο Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Καράογλου, για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ο οποίος, παραλαμβάνοντάς την, ευχαρίστησε το Θεό για τη σημερινή ιστορική ημέρα της επιστροφής των ιερών Λειψάνων της Αγίας στη γενέτειρά της, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, αναμνησθείς τις προσπάθειες, που προ 30ετίας ως Πρόεδρος της Κοινότητος Ζαγκλιβερίου κατέβαλε μαζί με τον αείμνηστο Εφημέριο Ανασ. Θεολόγο, για την ανεύρεση των λειψάνων της, που σήμερα, από την υψηλή θέση, την οποία ο Πρωθυπουργός του ανέθεσε, αξιώθηκε να υποδέχεται.

     Τιμητικές διακρίσεις, επίσης, απένειμε στον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος τόνισε ότι σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, που διέρχεται η Πατρίδα μας όλοι αναγνωρίζουν το έργο της Εκκλησίας και πρέπει να στηρίζουν τη δράση της, και στο Δήμαρχο Λαγκαδά, στο Δήμο του οποίου ανήκει το Ζαγκλιβέρι, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι Κλἠρος και Λαός μπορούμε να πετύχουμε όσα χρειάζεται τούτη την ώρα ο τόπος μας, στο Μοναχό Μάξιμο Ιβηρίτη και τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτο.

  • Τετάρτη 4 Αυγούστου
    Αγίων επτά παίδων εν Εφέσω, Ευδοκίας οσιομ., Ίας μάρ.

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ