Εκτύπωση

     Το εσπέρας της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' παρέστη στην Πανηγυρική Εκδήλωση για τη λήξη της Εκθέσεως, με έργα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΑΓΑΝΗ, υπό το γενικό τίτλο “ΕΛΑΣΜΑΤΑ, CORPUS DEI - MYSTERIUM MAGNUM,ΙΘΑΚΗ, CORPUS EROTICUS - MAGNA AENIGMA”, που έλαβε χώρα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

    Η Εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως, φιλόλογου κ. Αλεξάνδρου Μαρκουίζου, με θέμα “O ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ”, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "....Τα μύχια της ψυχής του μεγάλου Αλεξανδρινού, βέβαια, είναι αδύνατο να ανιχνεύσουμε ή και να μαντέψουμε.........Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι πως αγάπησε την ευτυχία της πίστης, την ομορφιά της Εκκλησίας, τις κοινές προσευχές της, την παρήγορη μέσα στον κόσμο παρουσία της, την ετοιμότητά της να συγχωρέσει. Αυτός υπήρξε μεταξύ άλλων ο Καβάφης. Οποιαδήποτε προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη αυτήν την αναντίλεκτη διάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο έργο του πάσχει εκ προοιμίου. Γιατί είναι μια πραγματικότητα η οποία διαχέεται διακριτή ή λανθάνουσα στις πλείστες πτυχές του έργου του....Μισό αιώνα μετά τον θάνατό του, ο Καβάφης καλπάζει. Με το ταλέντο του μπόρεσε μπόρεσε να δει στοχαστικά τη μοίρα του ανθρώπου και την ιστορία– μετέδωσε ένα μήνυμα αξιοπρέπειας.... Μπόρεσε να εκφράσει την ηθική αγωνία, όχι μόνο του εαυτού του και του καιρού του, αλλά προπάντων της δικής μας εποχής. Για την Ελλάδα είναι πλέον ο μεγάλος ποιητής, που συγχωνεύει την παράδοση με το μοντέρνο. Για τον κόσμο είναι ισάξιος με τον Ρίλκε, τον Απολλιναίρ, τον Μαγιακόβσκι, τον Πάουντ, τον Έλιοτ, το Λόρκα.....Είναι το μεγάλο παράδειγμα για όσους αγωνίζονται να μη λυγίσουν."

    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο, κατά το οποίο ποιήματα του Καβάφη ανέγνωσαν η κα Κυβέλη και ο ηθοποιός κ. Γ. Μιχαλάκης και ο κ. Μπάμπης Κουλούρας τραγούδησε 2 μελοποιημένα από τον ίδιο Καβαφικά ποιήματα.

     Την εκδήλωση έκλεισε η γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής κα Γιώτα Βέη, η οποία απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια.

      Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση ενός Πίνακα και δύο μεταξοτυπιών, προσφορά του κ. Δημ. Ταλαγανη για την ενίσχυση του τομέα φοιτητικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.

     Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' επιλέγων το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Δημήτρη Ταλαγάνη και όσους συνήργησαν στη διοργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή του και υπενθύμισε ότι η Ιερά Μητρόπολη πάντοτε στηρίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία, που προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό.