telefteanea

Breadcrumbs

Στον Ιδρυματικό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου Σύρου ιερούργησε  σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ.Δωρόθεος Β' συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει, Αρχιμ. Βένέδικτο, τον Πρεσβύτερο Αθανάσιο, τον Αρχιδιάκονο Αλέξιο και τος Διάκονο Βασίλειο, του Βυζαντινού χορού των Ιεροψαλτών του Αγίου Νικολάου ως άριστα τους ύμνους αποδώσαντος.

Παρέστησαν και συνευχήθηκαν ο ΡΚαθολικός Επίσκοπος Σύρου κ.Πέτρος,ο Δὴμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ.Γεώργιος Μαραγκός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του ΔΣ του Ορφανοτροφείου Σύρου κα Μαρία Καζαντζάκη, επικεφαλής Μελών αυτού, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Μάρκος Δαδάος, ο Λιμενάρχης Σύρου κ.Ιάκωβος Γκίζης,  ο Πρόεδρος του Σωματειου Συνταξιούων ΙΚΑ κ. Γιάννης Χαρίτος και τα Μέλη αυτού, που ετέλεσαν και την ετήσια πανήγυρί τους,επί τη προσιούση εορτή του προστάτου τους Αγίου Δημητρίου, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος πιστών,  παρά την επικρατούσα κακοκαιρία και τη δυνατή βροχόπτωση

Ο Σεβασμιώτατος κ.Δωόθεος Β' στην προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην  160ή αΜφιετηρίδα από της ιδρύσεως το 1855, με το υπ` αριθμ. 156 Ψήφισμα του τότε Δήμου Ερμουπόλεως, του ΙΣΙΔΩΡΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ, μνημονεύσας τα ονόματα των αειμνήστων  Μεγάλων Ευεργετών και Ιδρυτών του,  Αλεξάνδρου Μπαμπαγιώτου και Νικολάου Ισιδώρου, και αναφέρθηκε στη μεγάλη, καθ` όλα αυτά τα έτη, προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία της Σύρου, με την κατ` αρχάς περίθαλψη πολλών αρρένων ορφανών και εν συνεχεία με την υπό τη σκέπη του περίθαλψη και προστασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστών, αλλά και μαθητών Λυκείου από τα γειτονικά νησιά.
Συνεχάρη την Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του Ναού, τον οποίο απεκάλεσε αρχιτεκτόνημα υψίστου κάλλους και συμμετριας, και συνεχάρη τον Εφημέριο π. Βενέδικτο για τις άοκνες προσπάθειές του, για την ανακαίνιση αυτή, συνεργήσαντος με την Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ. , αλλά και όσους συνέδραμον σε αυτό το έργο. 
Συνεχάρη, επίσης, τον Πρόεδρο του Σωματείου των Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Γιάννη Χαρίτο,προς τον οποίο απηύθυνε και πάλι λόγους αγάπης και επιστηρίξεως για την ευπαθή ομάδα των Συνταξιούχων και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν,λόγω των περικοπών των συντάξεων τους,  και του εξεδήλωσε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος,όσο και ο παριστάμενος Επίσκοπος κ. Πέτρος είναι πάντα κοντά τους,έτοιμοι να τους στηρίξουν στις ανάγκες τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η  μεγαλύτερη αιμορραγία, που υφίσταται σήμερα η Πατρίδα μας, δεν είναι οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά η μετανάστευση πολλών νέων και νεάνιδων επιστημόνων, με καθαρά μυαλά και πολλές γνώσεις, οι οποίοι αναζητούν, δυστυχώς, αλλού πατρίδες για να εργαστούν, εγκαταλείποντας την Ελλάδα. Χαρακτήρισε το γεγονός τραγικό, γιατί,όπως είπε, αυτοί οι νέοι, όπως δείχνει ο γενικός κανόνας, δεν θα επιστρέψουν πίσω και ζήτησε από όλους να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα νέα παιδιά, να μείνουν στον τόπο τους, να βοηθήσουν την Πατρίδα τους και να εκπληρώσουν σ` αυτήν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

Η κα Μαρία Καζαντζάκη, στην ομιλία της ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β', τον Αρχιμ. Βενέδικτο και όλους όσοι συνήργησαν στην αποπεράτωση των εργασιών εσωτερικού και εξωτερικού εξωραϊσμού του Ναού, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε υποστεί σοβαρές φθορές από τον πανδαμὰτορα χρόνο, που απειλούσαν ακόμη και τη στατικότητά του.

Ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Ιωάννης Χαρίτος ευχαρίστησε ωσαύτως τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' και τον Σεβ. κ. Πέτρο, για την αγάπη και τη στήριξή τους, προς τα πρόσωπα των απομάχων της ζωής, τους οποίους εκπροσωπεί.

Εν συνεχεία, υπεγράφη αναμνηστικο Πιττάκιο, που είχε προς τούτο συνθέσει ο Φιλόλογος και Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως κ. Αλέξ. Μαρκουίος, από το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β τον Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και την κα Μαρία Καζαντζάκη, και απεκαλύφθη αναμνηστική πλάκα, στα πρὸπυλα του Ναού.

Τέλος,πέριξ του Ναού πραγματοποιήθηκε μικρή λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, μετά τοπέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' εξέφρασε προς όλους τις ευχαριστίες του για την παρουσία τους και ευχήθηκε οι Τρείς Μεγάλοι Φωστήρες της Οικουμένης να στηρίξουν τη Νεότητα και την Παιδεία.    

  

  • Σάββατο 31 Ιουλίου
    Ευδοκίμου δικαίου, Ιωσήφ Αριμαθαίας

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ