telefteanea

Breadcrumbs

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, η Τήνος εόρτασε την ανάμνηση της 174ης επετείου από της θαυμαστής διασώσεως της αγίας Εικόνος, 18 Δεκεμβρίου 1842, κλαπείσης υπό χειρών ασεβούς.

Το Σάββατο εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Εόρτιος Εσπερινός στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων της Ηγουμένης και Αδελφών της Μονής Κεχροβουνίου , του Επάρχου Τήνου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, του Γεν. Γραμματέα και μελών της Διοικούσης το Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής, των Διοικητών του Λιμεναρχείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, διατελεσάντων Επιτρόπων, Πολιτευτών των Κυκλάδων, Προέδρων και εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων και ευσεβών Χριστιανών Τηνίων και προσκυνητών, ενώ τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Σέττας περί του γεγονότος.

Σήμερα το πρωΐ, τελουμένης της Θείας Λειτουργίας, η αγία Εικόνα δια χειρών του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, συνοδευομένων υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, των Ιερέων, του Επάρχου Τήνου κ. Ι. Γιαγιά, της Αντιδημάρχου κ. Α. Δεληγιάννη, των μελών της Διοικούσης Επιτροπής, Δημοτικών Συμβούλων, των Διοικητών του Λιμεναρχείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και των πιστών, οι οποίοι επιβιβασθέντες σε λεωφορεία, τα οποία μερίμνη της Διοικούσης Επιτροπής ανέμενον, λιτανευτικώς μετέφεραν την αγία Εικόνα στην περιοχή «Θεοτόκος» παρά τοις Υστερνίοις, όπου και ο περικαλλής Ναός της Παναγίας, ο επιλεγόμενος «Ευαγγελιστράκι» και τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβ. κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της κλοπής της αγίας Εικόνος ειπών μεταξύ άλλων: «...σήμερα η Παναγία μας υπενθυμίζει μεν τα ασεβή χέρια του κλέπτου ο οποίος θέλησε να την αφαρπάσει και να την απομακρύνει από το ιερό μας νησί, όμως μας υπενθυμίζει και έναν άλλο κλέπτη, εκείνον ο οποίος έρχεται να κλέψει μέσα από το αρτοφόριο της ψυχής μας όλα τα θησαυρίσματα που εκεί έχει αποταμιεύσει η Χάρις του Θεού, δηλαδή την ειρήνη, την αγάπη και την προς πάντας αμνησικακία και μακροθυμία, διότι όταν κλαπεί κάτι από το θησαυροφυλάκειο, ο νοικοκύρης ή κάτι άλλο τοποθετεί στη θέση του ή παραμένει η θέση του κενή, και αν απ’ την καρδιά μας κλαπεί η ειρήνη, τότε θα εμφιλοχωρήσει το μίσος και ο φθόνος, και αν κλαπεί η μεγαθυμία και η μακροθυμία, θα εμφιλοχωρήσει η μνησικακία, και αν κλαπεί η ειρήνη του Θεού, θα εμφιλοχωρήσει η ταραχή, και αν κλαπεί η αγάπη, θα εμφιλοχωρήσει ο φθόνος, και αν κλαπεί η αμνησικακία, θα κατοικήσει η μνησικακία. Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν πνευματικό σκοταδισμό στην ψυχή του ανθρώπου και αδιέξοδα, εξυφαίνουν τον εγωισμό μας, ότι μπορούμε να είμεθα αυτάρκεις και να ζήσουμε χωρίς τη Χάρη του Θεού, γι’ αυτό και η Παναγία σήμερα μας προσκαλεί όλους να αγρυπνούμε ώστε μέσα από την ψυχή μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέψει όλα αυτά τα δώρα του Θεού με τα οποία ζώντας, όπως λέει και ο Απόστολος, μπορούμε πράγματι να είμεθα και να μεταμορφωνόμαστε σωτηρικά ως κατά Χάρη παιδιά του Θεού και αδέλφια του Χριστού... ...Από το πρωΐ παρατηρώ μια φωτεινότητα και μία λάμψη στο ιερό Εικόνισμα, στα πρόσωπα της Παναγίας και του Αγγέλου και πιστεύω ότι είναι η χαρά την οποία η Παναγία θέλει να μας δείξει, γιατί μας βλέπει όλους εδώ να περιτριγυρίζουμε το ιερό Της Εικόνισμα, ενωμένους με αγάπη, βλέπει ειρηνικές τις καρδιές μας και ήρεμα τα πρόσωπά μας, και εύχομαι ότι είναι μία δική Της ένδειξη, η χαρά αυτή να μας συνοδεύει και κατά τις Άγιες Ημέρες που έρχονται αλλά και σε όλη τη ζωή μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την ανταλλαγή των εορτίων ευχών και τη διανομή του Αντιδώρου, η αγία Εικόνα δια χειρών των παιδιών των Κατηχητικών ομάδων της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύργου, επιβιβάσθηκε στο όχημα του Λιμενάρχη Τήνου, Υποπλοιάρχου ΛΣ κ. Βασιλείου Αποστολοπούλου, καθώς με απόφαση της Διοικούσης Επιτροπής θα μεταφέρεται διαδοχικά από οχήματα των Υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προς ευλογία, και δια της ιδίας τελεταρχίας και απολύτου Εκκλησιαστικής τάξεως, επανήλθε στον Πανίερο Ναό της, όπου ανέμεναν ήδη οι προσκυνητές, αφιχθέντες από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και αλλαχού, να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία Της.

Τους Λειτουργικούς ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Την επιμέλεια και την ευθύνη της Εκκλησιαστικής τάξεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού


  • Δευτέρα 14 Ιουνίου
    Ελισσαίου προφήτου, Μεθοδίου, Κυρίλλου, Νήφωνος οσίου

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ