ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

 Στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, διεξήχθη σήμερα με επιτυχία η Ημερίδα, που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, με θέμα "Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων στη σημερινή εποχή", η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄.

  Μετά την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, στο Καθολικό της Μονής, την παράθεση μικράς δοχής και τη διαπίστευση των 56 εκπροσώπων ισαρίθμων Ιερών Μητροπόλεων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος, τονίζοντας τη σημασία της Ημερίδας, τόσο από ιστορικής απόψεως, όσο και από την πλευρά του καθημερινού αγώνα της προστασίας των Χριστιανικών Μνημείων, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, κινδυνεύουν εξ ίσου και από το υπερβολικό ενδιαφέρον και από την αδιαφορία, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση καταστροφής τοιχογραφιών από άγνοια ή ελλιπή ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης, την υπάρχουσα άντίληψη ότι επειδή ένα μνημείο δεν είναι Χριστιανικό δεν αξίζει της προσοχής των αρμοδίων, την αδιαφορία είτε εκ μέρους του Κράτους, είτε εκ μέρους και της ίδιας της Εκκλησίας, για την προστασία τους, με την επίκληση του μεγάλου κόστους και των πολλών άλλων αναγκών, και εξέφρασε τη αισιοδοξία του ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια εποχή που αλλάζει αυτή η νοοτροπία και τη βεβαιότητά του ότι η Ημερίδα θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας, για την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων, αναφέροντας ως παράδειγμα την προστασία και αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά.

  Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων, στον οποίο, μεταξύ άλλων και αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο Β΄ για τη στήριξή του στην Ημερίδα και την ευλογητή κατ' αυτήν παρουσία του, ανέφερε:

  "Τά Χριστιανικά Μνημεία, ὅπως προκύπτει καί ἀπό τήν ἐτυμολογίαν τῆς λέξεως, προερχομένης ἀπό τό ἀρχαῖο ἑλληνικό ρῆμα «μιμνήσκω», ὑπενθυμίζω, ἀποτελοῦν τή ζῶσαν καί ἁπτήν σύνδεσιν τοῦ παρόντος μέ τήν ἱστορικήν μνήμην τοῦ παρελθόντος καί διά τοῦτο ἀναπόσπαστον τμῆμα, ὄχι μόνον τῆς τῆς Θρησκευτικῆς, ἀλλά καί τῆς Ἐθνικῆς μας κληρονομίας. Οἱ Βυζαντινοί καί Μεταβυζαντινοί Ναοί, τά Ἐξωκκλήσια, αἱ Ἱεραί Μοναί, μέ τήν ἀρχιτεκτονικήν των ἕκαστον ἰδιομορφίαν, τά ψηφιδωτά, τάς τοιχογραφίας καί τάς ἱεράς εἰκόνας, μαρτυροῦν τήν ἐπίμονον προσήλωσιν τοῦ λαοῦ μας εἰς τάς παραδόσεις του καἰ τήν μακραίωνον διασύνδεσιν τῆς τέχνης μέ τήν θρησκευτικήν λατρείαν, ἀποπνέοντα τό ἄρωμα τῆς Ἑλληνορθοδόξου πνευματικότητος εἰς τόν σύγχρονον κόσμον,

  Κατά ταῦτα, ἡ προστασία των ἀποτελεῖ δι’ ἅπαντας, Ἐκκλησίαν καί Πολιτείαν, ἐπιβεβλημένον χρέος καί αὐτονόητον ἀναγκαιότητα,

πάντοτε ἐντός τῶν πλαισίων, τά ὁποῖα οἱ διακριτοί ρόλοι αὐτῶν ὁρίζουν καί προσδιορίζουν.

  Διότι, ὅπως ἔχει ἀποδειχθεῖ, ὅταν καί ὅπου ὑπῆρξε καί ὑπάρχει εἰλικρινής συνεργασία καί ἀμοιβαία κατανόησις μεταξύ τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν καί τῶν Προϊσταμένων καί τῶν Ὑπηρεσιῶν τῶν κατά περιοχάς Ἐφορειῶν Ἀρχαιοτήτων ὅντως ἐπιτελοῦνται θαύματα, τά ὁποῖα εὐχόμεθα καί εὐελπιστοῦμεν νά ἀποτελέσουν πλέον ὂχι τήν ἐξαίρεσιν, ἀλλά τόν κανόνα!"

  Μετά το χαιρετισμό της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού, Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κας Βελέκη, ανεγνώσθησαν εμπεριστατωμένες και διδακτικές εισηγήσεις κατά την πρωινή Συνεδρία, από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινό, με θέμα "Συμβολή των Κληρικών και των συνεργατών τους στην προστασία των Χριστιανικών Μνημείων-Το παράδειγμα της Αμοργού", τον Αρχιτέκτονα- Καθηγητή κ. Κλήμη Ασλανίδη, με θέμα "Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων από επιβλαβείς επεμβάσεις", τον Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνο Σπυράκο, με θέμα "Σεισμική συμπεριφορά Ιερών Ναών-Πρόσφατες εμπειρίες και μέτρα πρόληψης, κατά δε την απογευματινή Συνεδρία από τον Αρχιτέκτονα Καθηγητή κ. Παναγιώτη Τουλιάτο, με θέμα " Η μη ορθή κατανόηση της δομής και της συμπεριφοράς των Χριστιανικών Μνημείων, ως κίνδυνος για τη συντήρηση και διατήρησή των" και ο Αρχιτέκτων κ. Νικόλαος Χαρκιολάκης, με θέμα "Προβλήματα και κίνδυνοι των Εκκλησιαστικών μας Μνημείων-Περιγραφή και Προτάσεις".

  Επηκολούθησε γόνιμος διάλογος, δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και δευτερολογίες των Εισηγητων, με κοινή διαπίστωση την αναγκαιότητα συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας για την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων, και ανετέθη στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων η σύνταξη των προρισμάτων της Ημερίδας, την οποία παρηκολούθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θηβών κ. Γεώργιος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Θερμοπυλών και Πρόεδρος του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών.

 


Εκτύπωση   Email