«Άγιε Νικόλα, παρακαλώ σε, σε όλα τα πέλαγα λουλούδια στρώσε»

Με τους στίχους αυτούς του Νίκου Γκάτσου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' επέλεξε την ευχετήρια προσλαλιά του προς το λαό της Σύρου στην Πλατεία Μιαούλη, όπου είχε κατευθυνθεί η πάνδημη λιτανεία της Αγίας Εικόνος και του ιερού αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.
Προηγούμενως, στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, είχε τελεσθεί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία,προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπάνιας κ. Παντελεήμονος, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Σύρου κ. Δωροθέου Β', με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και εκ των Ιερών Μητροπόλεων Βεροίας και Κηφισίας.
Τον θείο λόγο εκήρυξε πνευματικώτατα και διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος εστίασε τη διδαχή του στη θαυματουργική παρουσία του Αγίου Νικολάου στη ζωή των πιστών και, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιωτατο κ. Δωρόθεο Β' για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, ευχήθηκε στον κλήρο και το λαό της Σύρου ο Άγιος Νικόλαος να προφθάσει και να προσφέρει τη λύτρωση εκ πάσης ανάγκης και να τον σώσει, ταις ικεσίαις του.
Παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κουτουλάκης, ο Σεβ. Επίσκοπος Ρωμαιοκαθολικών Σύρου κ. Πέτρος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιω. Βρούτσης, η εκ προσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού, κσι ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φιλ. Φόρτωμας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρας, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Αλ. Αθανασίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Δαδάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών, ο Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο εκπρόσωπος της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κυκλάδων και Ερμουπόλεως, ο Διοικητής και Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Φρούραρχος Σύρου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Ερμουπόλεως, Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, οι Πρόεδροι, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές με τις σημαίες των Σχολείων και μέγα πλήθος Συριανών, που είχαν συρρεύσει και κατακλύσει τον περίλαμπρο Ιερό Ναό.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, Προσκόπους και Μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές τα ρυμουλκά Λιμένος Σύρου «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» καί «ΠΑΝΑΓΙΑ», και τα σκάφη τῆς Πλοηγικῆς Ὑπηρεσίας Σύρου, τοῦ Ὁμίλου Φουσκωτών Σύρου, των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και ιδιωτών.
Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου, και εν συνεχεία, κατά τα ειωθότα, ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, απηύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου.
Ακολούθως η λιτανεία, κατηυθύνθη προς την πλατεία Κανάρη, "συνοδευόμενη" διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, και με ελιγμούς, συριγμούς και πίδακες νερού από το κατέπλευσαν επιβατηγό πλοίο «Blue Star Paros, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμ. Κουτουλάκης, ο Εκπρόσωπος της Βουλής, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιω. Βρούτσης και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια.
Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών Εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τον συνεφημέριό του, Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, τον Τελεταρχήσαντα Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου, την Attica Group, τον Αθανάσιο και την Μαρίνα Μαρτίνου, τον Γραμματέα της Μητροπόλεως κ. Αλεξ. Μαρκουίζο και τους υπαλλήλους, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, τα Μέλη της πολυφωνικής χορωδίας και την κα Γλύκα που συνόδευσε στο αρμόνιο, και τους διακονητές του Ναού.

 


Εκτύπωση   Email