Λουσμένη από το Φως του Ακτίστου και του Κτιστού Ηλίου η Ερμούπολη εόρτασε τα Θεοφάνεια

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε σήμερα, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, Δισαρχιερατικη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' με την παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Φιλ. Φόρτωμα, του Περιφερειάρχου Ν. Αιγαίου κ. Γ, Χατζημάρκου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικολάου Λειβαδάρα, του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, του Λιμενάρχη Σύρου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, του Στρατηγού των Αστυνομικών Περιφερειακών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Διοικητού και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του Διοικητού και Αξιωματικών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Υποδιοικητή και Αξιωματικών της Ναυτικής Βάσης Σύρου, του Διοικητή κσι Αξιωματικών του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, του Εισαγγελέως Εφετών Σύρου, και πλήθους πιστών.
Μετά και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, εγένετο λαμπρή λιτάνευση, κατά το έθος και με πλήρη Εκκλησιαστική τάξη, προπορευόμενων των Σεβασμιωτάτων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σύρου κ. Δωροθέου Β', με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της Σύρου, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, του Κουβουκλίου με τον Τίμιο Σταυρό, φερομένου επί των ώμων ανδρών του Λιμενικού Σώματος, με επικεφαλής τη φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πλαισιουμένη από άγημα της ΠΝΒ Σύρου, νέες του Λυκείου Ελληνίδων και Προσκόπους, η οποία κατευθύνθηκε προς τον έμπροσθεν του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης προευτρεπισμένο χώρο του λιμένος της Ερμούπολης, όπου ο Σεβασμιωτατος κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε προς το πρωτοφανές συγκεντρωμένο πλήθος των Συριανών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τις αποβάθρες του λιμανιού, σύντομη χαιρετιστήρια και εόρτια προσλαλιά, ειπών, μεταξύ άλλων ότι « Σήμερα λάμπει ο ήλιος και φωτίζει τις ψυχές μας! Η θάλασσα ολοφώτεινη ετοιμάζεται να δεχθεί την ευλογία του Κυρίου μας, ο Οποίος, αφού με την κάθοδο Του από τους ουρανούς αγίασε τον αέρα και με τη γέννηση Του στο σπήλαιο αγίασε τη γη, σήμερα, με την Βάπτισή Του του στον Ιορδάνη, αγιάζει τα ύδατα, και έτσι αγιάζεται, με την έλευση Του, σύμπασα η κτίση, αλλά και ο φύλακας της κτίσης, ο άνθρωπος!»
Ατενίζοντας δε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, εμνήσθη του στίχου του Ελύτη «Ω αμάραντο πέλαγο, τι ψιθυρίζεις πες μου!» και προσέθεσε, οιωνεί απαντώντας στον ποιητή: «Η θάλασσα μας ψιθυρίζει τις χαρές μας,τις αγωνίες και τις λύπες μας, την αγωνία του καπετάνιου στη γέφυρα του πλοίου, την αγωνία του ψαρά μαζεύοντας τα δίχτυα, το κλάμα του μικρού παιδιού, που χάθηκε από την αγκαλιά των γονέων του στα κύματα, προσπαθώντας να βρει καλύτερη ζωή, μας ψιθυρίζει τα πανηγύρια και τις λειτουργίας μας, τις παραδόσεις μας» και κατέληξε αναφέροντας τους στίχους του ίδιου ποιητή « Ανοίγω το στόμα μου
κι αναγαλλιάζει το πέλαγος
Και παίρνει τα λόγια μου
στις σκοτεινές του σπηλιές
Και στις φώκιες τις μικρές
τα ψιθυρίζει
Τις νύχτες που κλαιν
των ανθρώπων τα βάσανα».
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση της πατρώας αυτής Εκδηλώσεως, και ευχήθηκε ο ήλιος να λάμπει πάντα πάνω από τη ζωή μας, πάνω από την Ελλάδα.
Εν συνεχεία, οι Αρχιερείς επέβησαν σκάφους του Λιμενικού Σώματος, από την πλώρη του οποίου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ έρριψε το Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο έσπευσαν τολμηροί νέοι.
Τον Τίμιο Σταυρό, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τους εορταστικούς ελιγμούς του μόλις καταπλεύσαντος επιβατικού πλοίου «BLUE STAR PAROS» , τους πανηγυρικούς συριγμούς των Ρυμουλκών του Λιμένος Σύρου «ΠΑΝΑΓΙΑ Β'», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β'» και «ΝΙΚΟΛΑΣ», και των σκαφών του ΝΟΣ, των Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων, του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου και του Σωματείου Λεμβούχων και Καβοδετών Σύρου, και υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της πόλης, ανέσυρε από την θάλασσα ο Ερμουπολίτης κ. Θεόδωρος Λουδάρος, προς τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό, ενώ σε όλους τους κολυμβητές προσέφερε εικόνα της Βαπτίσεως και πετσέτα με αναμνησική περιγραφή.
Η τελετή, επελέγη με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη στην παραλία της Αζολίμνου, όπου έριψε τον Τίμιο Σταυρό και ευχήθηκε στους εκεί συγκεντρωμένους χειμερινούς κολυμβητές.

 


Εκτύπωση   Email