Πλημμυρίδα πιστών, τίμησε την ιερά μνήμη του Αγίου Φανουρίου στη Χώρα της Μυκόνου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη κοσμοσυρροή τιμήθηκε στη Χώρα της Μυκόνου η ιερά μνήμη του Αγίου Φανουρίου στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο, που ανηγέρθη το 1905 και βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Χώρας Μυκόνου, στην εμβληματική περιοχή "Τρία Πηγάδια", μαζί με τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 15ου - 16ου αιώνα, και της Αγίας Βαρβάρας, κτίσμα του 1883, όπου την ημέρα των Θεοφανείων τελείται η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των τριών Ενοριών της Χώρας.
Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε Εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' , με τη συμμετοχή του Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνω Μεράς και Παλαιοκάστρου, Πρωτοπρ. Βασιλείου Τζανιδάκη, και με την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Μπρίγγου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, του υποψηφίου Δημάρχου κ. Ανδρ. Φιορεντίνου, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών κας Φραντζέσκας Κουνάνη και πλήθους Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών, οι οποίοι προσήλθαν προσφέροντες, κατά το έθος, πίττες προς τον Άγιο Φανούριο.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ευλογών τους «πλακούντες» προ του πέρατος του Εσπερινού, τους ύμνους του οποίου απέδωσαν μέλη της Χορωδίας «Αντιφωνικό Μέλος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Καμαριάρη, ανέφερε ότι ο Θεός επιτρέπει να εμφανίζονται, διά της αποκαλύψεως εικόνων ή λειψάνων τους, στη ζωή της Εκκλησίας Άγιοι, οι οποίοι μαρτύρησαν για την αγάπη του Θεού, αλλά τα ονόματά τους λησμονήθηκαν, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Αγίου Φανουρίου.
Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Μυκονίους για την εμμονή τους στις πατρώες παραδόσεις, και ιδιαιτέρως τον Προνοιάρχη του Παρεκκλησίου, Αναγνώστη κ. Σπυρ. Ξυδάκη, για τη μέριμνά του προς τα τρία Παρεκκλήσια της περιοχής και τον προευτρεπισμό της Πανηγύρεως, και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Φανούριος να τους στηρίζει με τις προσευχές του και να φανερώνει τα άριστα στη ζωή τους.
Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', με τη λειτουργική συμμετοχή του Πρωτοπρ. Βασιλείου Τζανιδάκη και του παρεπιδημούντος Πρωτοπρ. Νικολάου Παγώνη, από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης.
Στο κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' εστίασε την αναφορά του στη στάση του νέου, ο οποίος εγκατέλειψε «περίλυπος» τον Κύριο, μετά την προτροπή του να μοιράσει τα υπάρχοντά του στους πτωχούς, και τόνισε ότι όλοι έχουμε χρέος να «μοιράζουμε» στην κοινωνία και την περιουσία μας και τα χαρίσματά μας, αποκομίζοντας ως «συγκομιδή» τη Χάρη του Κυρίου στη ζωή μας.
Προσέθεσε δε ότι έτσι δεν θα είμεθα «περίλυποι», αλλά γεμάτοι πνευματική χαρά και αγαλλίαση, διότι, ως φίλοι αληθινοί του Θεού, η καρδιά μας θα αισθάνεται χαρά, ειρήνη, αισιοδοξία και δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.
Ευλόγησε τις προσφερθείσες πίττες του Αγίου Φανουρίου και ευχήθηκε σε όλους τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες για το επί θύραις φθινόπωρο.


Εκτύπωση   Email