Το κινηματογραφικό έργο «Νώε», του Ντάρεν Αρονόφκσι, δεν στηρίζεται καθόλου στην αλήθεια της Αγίας Γραφής

Το έργο ‘ΝΩΕ’ του Ντάρεν Αρονόφκσι, με τον Ράσελ Κρόου ως βιβλικό Νώε, αλλά και την Τζένιφερ Κόνελι και τον σπουδαίο Άντονι Χόπκινς, ΜΟΝΟ ΒΙΒΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην Αγία Γραφή, διότι:

1. Παρουσιάζει τον Νώε (βλ. ‘Γένεση’ στην Παλαιά Διαθήκη, κεφάλαια 6-9) να συνεργάζεται στενά με τους πέτρινους 'Φύλακες' -που υποτίθεται ότι είναι εκπεσόντες και τιμωρημένοι άγγελοι, πονηρά πνεύματα δηλαδή- για να φτιάξουν την Κιβωτό. Καμία σχέση φυσικά δεν έχουν αυτά με το βιβλικό κείμενο.

2. Ο Νώε αρνείται στους ανθρώπους να μπουν στην Κιβωτό για να σωθούν, γιατί δήθεν ο Θεός θέλει να σωθούν μόνο τα .... ζώα (η ταινία έχει υπερβολικό οικολογικό χρώμα, και απ’ την αρχή ακόμη του έργου), ενώ ο σκηνοθέτης δείχνει τους Φύλακες και τον ίδιο το Νώε να εμποδίζουν και να σκοτώνουν όσους ανθρώπους θέλουν να σωθούν μέσα σ' αυτή. Το αντίθετο όμως συνέβη. Κανείς άνθρωπος δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται για τις αλήθειες του Θεού, γιατί ήσαν όλοι διεφθαρμένοι.

3. Μόνο τον ένα του γιο παρουσιάζει η ταινία να έχει γυναίκα, ενώ στην Κιβωτό εισήλθαν οι γιοι του με τις γυναίκες τους.

4. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου, κατά τον σκηνοθέτη, ο Νώε, στην ανάγκη και συζήτηση του γιου του Χάμ να βρει και ερωτευτεί μια κοπέλα (από φόβο μην μείνει μόνος), γιατί νομίζει ότι έτσι κι αλλιώς ο Θεός θέλει να εξαλειφθούν όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και οι ένοικοι της Κιβωτού. Στην πραγματικότητα όμως: (α) και οι τρεις γιοι του Νώε εισήλθαν στην Κιβωτό με τις γυναίκες τους όπως αναφέραμε, ενώ (β) ο Θεός αποφάσισε να διατηρηθεί και σωθεί το καλό υπόλοιπο της ανθρωπότητας –μαζί και τα ζώα- μέσω της οικογένειας του Νώε.

5. Δηλώνει ο Νώε ότι θα σκοτώσει το παιδί της νύφης του (και του γιου του Σημ), αν είναι κορίτσι, ενώ κλαίνε όλοι και θέλουν να τον εμποδίσουν, και η κοπέλα φοβάται να γεννήσει, και το έργο εξελίσσεται σε αστυνομικό θρίλερ, με το Νώε να παίρνει τη θέση μελλοντικού δολοφόνου, που μετανιώνει βέβαια την τελευταία στιγμή αφού τους έχει δημιουργήσει σοβαρά τραυματικά προβλήματα και θρησκευτική σύγχυση. Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

6. Ο ένας γιος του Νώε (ο Χάμ) παρουσιάζεται να κινείται εναντίον του πατέρα του, και να συνεργάζεται με τον άρχοντα-εκπρόσωπο της γενιάς του κακού Κάιν, θέλοντας να εκδικηθεί τον Νώε επειδή του στέρησε την κοπέλα που αγαπούσε, κ.α.

Συμπερασματικά, δηλώνουμε ότι το εν λόγω κινηματογραφικό έργο δεν εκφράζει το πνεύμα της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά τη φαντασία και μόνο του σκηνοθέτη, όπως παρουσιάσαμε σε έξι χτυπητά σημεία.

Επομένως, παρακολουθήστε το αν θέλετε σαν περιπέτεια, και για τα σύγχρονα εφέ του, αλλά μην το πιστέψετε, αφού δεν εκφράζει καμία Βιβλική αλήθεια (παρά μόνο τα ονόματα των παιδιών του Νώε).


Εκτύπωση   Email