telefteanea

Breadcrumbs

MHNYMA
TOY ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΥΡΟΥ κ.ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β`
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΥΡΟΥ κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ,
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ,
ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2006

 

«Ειρήνη φίλη, το παρά πάντων μεν επαινούμενον αγαθόν, υπ’ ολίγων δε φυλασσόμενον» (Αγ.Γρηγόριος Θεολόγος Ε.Π.Ε.1, 328) 

Ευλογημένοι Χριστιανοί,

Με την Χάρη και το έλεος του Δωρεοδότη Κυρίου μας, ένα νέο έτος ανατέλει για μία ακόμη φορά στην προσωπική ιστορική μας διαδρομή. Με την ευκαιρία λοιπόν της πρώτης ημέρας του νέου αυτού ημερολογιακού έτους 2006, απευθυνόμαστε από κοινού σήμερα προς εσάς, τούς φιλευσεβείς Χριστιανούς της Σύρου, για να καταθέσουμε στην αγάπη σας σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά και να ευχηθούμε εκ του περισσεύματος της καρδιάς μας, το νέο έτος να είναι μεστό προσωπικών προσδοκιών, ονείρων, στόχων και οραματισμών. Προσευχόμαστε επίσης, το ανέσπερο φως του ταπεινού Σπηλαίου να καταυγάζει με τα πολυτιμώτατα αγαθά της υγείας, της ευημερίας, της πνευματικής καρποφορίας και κυρίως της ειρήνης, τον κόσμο μας. 

Ο σύγχρονος άνθρωπος καυχάται για τα πολιτισμικά και ιδιαιτέρως για τα τεχνολογικά του επιτεύγματα. Πράγματι, κατόρθωσε να ζει με μεγάλη άνεση και τεχνική υπεροχή σε έναν πλανήτη, πού διαρκώς μεταβάλλεται. Έχει κατακτήσει το διάστημα. Η γη έγινε το σπίτι του και ο Γαλαξίας η γειτονιά του. Κι όμως δεν ζει μία ευτυχισμένη και ήσυχη ζωή. Διαρκώς αγωνιά, διαρκώς παλεύει, διαρκώς αδημονεί, μη μπορώντας να αντικρύσει την λάμψη των ματιών των συνανθρώπων του, να ενωτισθή τα αγωνιώδη σκιρτήματα των ψυχών τους. Και κατά σχήμα οξύμωρο, επιζητώντας την ειρήνη, διακινεί όπλα ισχυρά, ελπίζοντας ότι με αυτά θα την κατοχυρώσει!  Ωστόσο πολλές συρράξεις σε διάφορα σημεία του κόσμου μας παραμένουν ανοικτές, καταδεικνύοντας τραγικά ότι οι πολεμικές συγκρούσεις δεν αποτελούν μόνον κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και  πραγματικότητα του παρόντος. Τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα, απέλπιδες πράξεις επιβολής μιάς θανατηφόρου και απαξιωτικής  «ειρήνης», πού σημάδεψαν την  ανατολή του 21ου αιώνα, καθιστούν ανησυχητική την εικόνα του αύριο, εάν εμείς, οι χριστιανοί πολίτες, παραμείνουμε απαθείς στα διαδραματιζόμενα.  

Ανατρέχοντας νηφάλια στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία, θα παρατηρήσουμε την ωρίμανση των φιλειρηνικών αξιών στην εποχή μας, οι οποίες εκπηγάζουν από το ιερό Ευαγγέλιο, μετά τις οδυνηρές συνέπειες των πολεμικών αναμετρήσεων του παρελθόντος. Γίνεται επιτέλους αντιληπτό, ότι το αίμα των πολέμων δεν μπορεί να ποτίσει και να καρπογονήσει τα ειρηνικά σπέρματα της διδαχής του Ευαγγελίου και δεν μπορεί να δώσει πνοή στα άνθη της Αιώνιας Ζωής. 

Αγαπητά μας παιδιά,

Η φοβερώτερη σύγκρουση όλων των εποχών και όλων των αιώνων πραγματοποιήθηκε επάνω στον Σταυρό, επί του μαρτυρικού Γολγοθά.

Εκεί συγκρούσθηκε το φως με το σκοτάδι, η αλήθεια με το ψεύδος, η κακία με την αρετή, η αγιότητα με την αμαρτία, η ζωή με τον θάνατο. Εκεί  ο Κύριος συνέτριψε το κράτος του διαβόλου και ανύψωσε τον άνθρωπο στον Ουρανό, χαρίζοντας στην χοϊκή καρδιά του την αληθινή και απόλυτη ειρήνη, την ειρήνη του Θεού.

Αυτήν χρειάζονταν οι άνθρωποι από την εποχή της πτώσεως των Πρωτοπλάστων, για να αισθανθούν ευτυχείς. Γι` αυτό και ο Θεάνθρωπος Ιησούς, αυτό το πολυπόθητο αγαθό, την ειρήνη, έφερε ως πρώτο δώρο στον κόσμο, κατά την νύκτα της Γεννήσεώς Του. «Και επί γης ειρήνη» ανήγγειλαν οι Άγγελοι στην ανθρωπότητα, από το ουρανογείτον Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Αυτήν την ειρήνη, πού αναγεννά και καθαίρει την ψυχή του ανθρώπου από τον σάλο των παθών, πού εμπνέει την ευλάβεια προς τον Θεό, τον σεβασμό και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. 

Αυτήν την ειρήνη διακηρύσσουμε και εμείς, οι πνευματικοί σας Πατέρες, σε όλους εσάς, τα πνευματικά μας παιδιά, πού γνωρίζετε καλά ότι στον ευλογημένον αυτό τόπο συνυπάρχουμε ειρηνικά, σεβόμενοι τις πατρώες παραδόσεις και τα εκκλησιαστικά ήθη εκατέρωθεν, αμιλλόμενοι δε σε έργα κοινωνικής ευποιϊας και φιλαδελφείας,  σύμφωνα με τον ζωηφόρο λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου: «Μη ξεχνάτε ότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι φαγητά και ποτά, αλλά δικαιοσύνη, ειρήνη, χαρά και ομόνοια πού προσφέρει το Άγιο Πνεύμα. Διότι εκείνος, πού με τις αρετές αυτές διακονεί τον Χριστό, ενεργεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και επιδοκιμάζεται από τούς ανθρώπους. Ας επιδιώκουμε και εμείς κάθετι πού συντελεί στην ειρήνη και στην μεταξύ μας πνευματική ωφέλεια και οικοδομή» ( Ρωμ.14, 17-19). 

Οφείλουμε επομένως να ενώσουμε τα χέρια μας σε έναν διαπροσωπικό διάλογο και μία κοινωνία αγάπης, η οποία θα εξαφανίσει τις διαχωριστικές γραμμές και θα δώσει στον κόσμο μήνυμα ειρήνης και χριστιανικής αλληλεγγύης.

Το άγρυπνο μάτι του Θεού μας παρακολουθεί. Ας μείνουμε κάτω από την ευεργετική προστασία Του και ας αναδειχθούμε εμείς πρωτοπόροι, σε μία προσπάθεια πού θέλει να φέρει τις Εκκλησίες μας πιο κοντά. 

Με την ανατολή λοιπόν του νέου έτους 2006, πού η άρρητη αγάπη του Άναρχου Κυρίου της Ζωής μας χαρίζει, πατρικώς σας ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στους βιοτικούς και πνευματικούς σας αγώνες, προκειμένου να αναδειχθήτε άξια τέκνα του Πατέρα των Φώτων και της αυθεντικής ειρήνης, κατά την Θεϊκή διαβεβαίωση: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα ονομασθούν παιδιά του Θεού» (Ματθ.5,9).

 †  Ο Μητροπολίτης Σύρου
ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β’
† Ο Καθολικός  Επίσκοπος Σύρου
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

  • Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
    Ταρασίου Κων/λεως, Ρηγίνου, Μαρκέλλου

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ