Εκτύπωση

Πορευόμαστε και φέτος να προσκυνήσουμε τον Άρχοντα της Ειρήνης, με την  καρδιά  ματωμένη από τον πόλεμο και τη βία, με τα μάτια δακρυσμένα από τους καπνούς των συγκρούσεων και των δακρυγόνων, με την ψυχή σφιγμένη από τον άδικο θάνατο νέων ανθρώπων, με τη σκέψη πνιγμένη στην ανασφάλεια, με το κερί της ελπίδας μας να σιγοσβήνει από τη θύελλα της οικονομικής κρίσεως, με το πλοίο της ζωής μας να κλυδωνίζεται από την τρικυμία της καθημερινής ανασφάλειας, με τα χείλη μας, όμως, να επιμένουν να ψελλίζουν τον ύμνο των Αγγέλων, σαν μια αδιόρατη παράκληση, ευχή και προσμονή...  

Πληθύνθηκε η ανομία, πάγωσε η αγάπη.....

29.000 παιδάκια υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν στον πλανήτη μας τη μέρα των Χριστουγέννων!

Και οι νέοι μας, τα παιδιά μας, βιώνουν τραυματικά την τραγική αντινομία της εποχής μας, την τεχνολογική πρόοδο και την ηθική κατάπτωση, αντιδρώντας έντονα, βίαια, απελπισμένα....

Αλλά,  οι Άγγελοι επιμένουν να σαλπίζουν το τραγούδι της ειρήνης και της αγάπης, υπενθυμίζοντάς μας τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ότι «αίτιο όλων των κακών είναι ότι δεν υπάρχει αγάπη· αυτό διέλυσε τα πάντα»!

Το λάθος μας είναι ότι περιμένουμε την ειρήνη και την αγάπη να μας επιβληθούν εκ των άνω! Όποτε, όμως, και με τις καλύτερες έστω προθέσεις, επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, κυριάρχησε η βία και η καταπίεση.

Για το Χριστιανό, η αγάπη και η ειρήνη ξεκινά πρώτα από τον εαυτό του. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται μόνο όταν ανατρέψουμε τον κακό μας εαυτό, μόνο αφού ειρηνεύσουμε εσωτερικά και αγαπήσουμε το Θεό και το συνάνθρωπό μας ειλικρινά!

Γιατι, η ειρήνη που κήρυξαν κατά τη θεία Γέννηση οι Άγγελοι γίνεται βέβαιη πραγματικότητα μόνο στους ανθρώπους της ευδοκίας, στους ανθρώπους της καλής θέλησης, σε όσους δεν αντιστέκονται στη φανέρωση του Θεού, αλλά με πίστη και ταπείνωση Τον δέχονται και Τον αποδέχονται.

Η σωτηρία και η ειρήνη είναι μια θεία και ζωντανή πραγματικότητα, που πρέπει ν’ απλώσουμε το χέρι μας για να την αποκτήσουμε, ν’ ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της ψυχής μας και στην κατάκτησή της πρόθυμα κι’ εμείς να συνεργήσουμε!

Ἄς ἑορτάσουμε φέτος τοῦ Χριστοῦ τή Γέννηση, ὄχι ἁπλᾶ σάν μιά ἱστορική ἐπέτειο ή μια ωραία συνήθεια, που μας εξαντλεί οικονομικά, ἀλλά σαν ἕνα διαρκές θαῦμα, πού συντελεί στήν προσωπική μας ἀναγέννηση!

Τα φετινά Χριστούγεννα να τα ζήσουμε «ὑπέρ τήν χρηματικήν φορολογίαν», στολίζοντας όχι μόνο το σπίτι μας, αλλά και την ψυχή μας, ώστε να σκηνώσει μέσα μας η Χάρη του Χριστού και να γίνουμε άνθρωποι της ευδοκίας και ευαγγελιστές της ειρήνης και της χαράς, που τόσο έχει ανάγκη ο καθημαγμένος από την απελπισία, τη βία και την εκμετάλλευση κόσμος μας!  

 

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄